Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 12:58 - В панелните потайности на София
Автор: bibeto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2500 Коментари: 2 Гласове:
0



Не плащаш сметки - оставаш на улицата Наематели търсят помощ от президента да не бъдат изгонени image Снимки: Авторът

Посред зима наемателите на общината в "Надежда" може да останат без подслон заради неплатените си сметки.

96 наематели от столичния район "Надежда" могат да останат на улицата заради неплатени сметки за парно и вода. Те не са се издължавали към въпросните фирми повече от 6 месеца, което принуждава собственика на жилищата, които обитават - общината, да ги накара да напуснат. Така постановява наредбата на Столичния общински съвет.

Виолета Николова, която още през април месец е получила писмо да освободи жилището, в което живее под наем, пожела да разговаря с репортера на "Монитор". Дойде на срещата с дъщеря си Албена, която е в 6 клас. "Получих писмо, в което ми казват да напусна до две седмици", каза жената. Въпреки уведомителното писмо обаче тя все още живее с трите си деца в жк "Толстой".  "В момента не работя нищо, защото имам белодробно заболяване", обяснява Виолета. Тя е на 37 г., получава 43 лв. социални помощи, а детските надбавки, които й дават, възлизат на 75 лв. "Парното го изключих, че е много пари - продължава неизрядната длъжница.- Самотна майка съм и не мога да плащам". Виолета е изпратила писмо до президента Георги Първанов с молба за помощ. "Писах му, за да не ни изгонят, защото ми дойде бележката за топлата вода - много пари са, хиляда лева", обяснява още Николова. И продължава: "Тези пари ги взех назаем и платих с тях. Сега ги връщам по сто лева на месец". "След като аз нямам средства да изпълня дължимата сума (…) Ви моля да проявите разбиране и да наредите на район "Надежда" - жилищно настаняване да ми помогне за заплащането на горепосочената сума", е написала тя в писмото си до държавния глава.

image

 



Виолета признава, че няма представа къде ще отиде, като я накарат да напусне жилището. Майка й живеела в кв. Ботунец с единайсетте си деца и там нямало място за повече хора. "С мъжа ми сме разделени - продължава разказа си Виолета. - Той много пие, а когато е пиян, бие децата". Бащата на трите й отрочета не се интересувал от семейството си и не помагал с нищо. "Сутринта съм пратила средното дете - Исус, на училище без тетрадка и химикалка, защото нямам с какво да му ги взема", жалва се тя. И проплаква: "Нямам при кого да отида. Ще остана на улицата".

Друга длъжница, която също е помолена да напусне апартамента, който обитава, е Щиляна Фереджанова. Пред "Монитор" тя заяви, че е уведомила съответните органи за положението си, като не уточни кои са те. Жилището й е неподдържано, а самата тя е облечена повече от скромно. Съседите й отказаха да говорят за нея. Фереджанова също е писала на президента. "От десет години имам психично болна дъщеря", уведомява го тя. По-голямата й щерка не работи от миналата година. Жената смята, че системно са й надписвани сметките от "Топлофикация" и то откакто са поставени топломерите през 2005 г.  Щиляна твърди, че през 2006 г. е демонтирала всичките си радиатори с изключение на един - в стаята на дъщеря й. Но дори след това, по думите й, сметките си останали същите. В писмото си Фереджанова съпоставя сметката си за парно с тази на съседите,  които също имали само един работещ радиатор. Тяхната била 34 лв., а нейната е 93 лв. "Аз получавам 135 лв. пенсия - се казва още в писмото й до Първанов - а болната ми дъщеря получава 36 лв. социална помощ и през зимния период 40 лв. енергийна помощ". "Това, че ще остана на улицата, съсипва мен и най-вече нея",  пише наемателката. 

Щиляна не пожела да разговаря с нас. "Гладя перде, сега не мога да разговарям",  ни посрещна на прага си тя. "Писала съм до президента, той ще ни помогне", допълни жената и затвори вратата.

image

Виолета Николова и дъщеря й Албена не знаят къде ще отидат, когато ги накарат да напуснат жилището си.



Застрашен от изгонване е и Теодор Георгиев. Той е дългогодишен наемател на район "Надежда", но също отказа разговор. Бдителна  съседка на етажа обаче сподели, че живее сам, много пие и че има майка, която живее в с. Герман, Софийско.  "Може и там да отиде да живее", каза словоохотливата комшийка. "Той и общите нужди в блока не плаща", порица го жената.

По молба на общинарите заповедите за напускане се връчват от полицията, защото често наемателите са агресивни към служителите на кметството. В един от случаите на предаване на заповед за освобождаване на апартамент в жк "Надежда" 2 настанената през 1980 г. Божидарка Асенова твърдяла, че се казва Жана. Полицията обаче е успяла да й връчи документа, в който от общината я уведомяват, че дължи сумата 1560 лв. към "Топлофикация". Тя не е плащала откакто обитава общинското жилище. Асенова не пожела да коментира случващото се пред "Монитор", но се виждаше, че е монтирала нова врата на апартамента. Според съседи тя не отваряла на никого и често пиела. 

Биляна Панчева
в-к "Монитор"
26 Ноември, 2008




Гласувай:
0



1. ostrovska - Няма проблеми. Това са просто по...
14.01.2009 13:50
Няма проблеми. Това са просто поредните сметки, които ще платим ние- малкото данъкоплатци.
цитирай
2. bibeto - ostrovska,
14.01.2009 14:04
Не мисля, че ще стане така. Има възбудени съдебни процеси именно заради това и ще бъдат задължени по съдебен път да си платят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bibeto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 335963
Постинги: 61
Коментари: 323
Гласове: 1170
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930