Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2008 17:02 - Втасахме
Автор: bibeto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1342 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2008 17:11


“Кметът на Царево Петко Арнаудов ще предложи на общинските съветници да приемат решение, с което да се допълни Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево, което да регламентира реда за разполагане на палатки и други съоръжения за къмпингуване, съобщиха от общинския пресцентър. Решението ще бъде гласувано на предстоящата общинска сесия. Допълнението в наредбата се прави с цел да се ограничи безразборното къмпингуване, последиците, от които са тотално замърсяване на природата и нарушаване на спокойствието на жителите и гостите на населените места , в близост до които се разполагат такива съоръжения.
Предложението на кмета е провокирано от доскорошните събития, когато младежи от Франция, Чехия, Австрия, Словакия, Румъния и Белгия бивакуваха край с. Варвара в частни земеделски имоти, попадащи в Природен парк „Странджа”. Последиците бяха замърсявяне на района, вдигане на невъобразим шум, който смути спокойствието на жителите на Варвара и Царево.
В Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда се създава нов член 27 а, според който разполагането на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана, и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел или провеждането на организирано мероприятие могат да бъдат поставяни само след получаване на предварително писмено съгласие –разрешение, изразено в нотариално заверена декларация от собственика на имота, върху който ще бъдат разположени. Екземпляр от документа следва да бъде представен в общинската администрация в седемдневен срок преди разполагането на съоръженията. От къмпингуващите се изисква да опазват околната среда и да поддържат чистота. В същия срок техен представител ще трябва да сключи договор с общината, с който се задължава след прекратяване на къмпингуването да организира почистването на района от всякакви отпадъци”. – агенция Фокус

 

Чаках само някой да вземе да се произнася “компетентно” по този въпрос и да бъде под нечия "юрисдикция". Направо херпес ми изби от чакане. Възхищавам се на хора, които с позиция и воля прилагат крути мерки в отчаяни ситуации. Взимането на решение за вкарването в правия път на некъпаните, вмирисани диваци, наричащи себе си “къмпингари”. Крайно време беше, бе, хора! Това на нищо не прилича. Опъват палатки, ходят по бански цял ден, въобще не се съобразяват, с това, че хората искат да си ходят на плаж и да не виждат голите им деца, търчащи по пясъка като същински мауглита.

Какво да правим с тия къмпинги?

Боклука, който оставят след себе си просто е невъобразим…Бе, секира си трябва. Долу къмпингите! Долу тъпите палаткари и хипарските им въжделения! Долу всичките, щото на нищо не прилича!

Това ми прилича на една стара поговорка, която започваше с “Всичко Мара втасала…”. Втасахме учителските заплати, втасахме пенсиите, втасахме с ОЛАФ и САПАРД, втасахме с пътищата и дупките по тях, втасахме с детските градини..Бе, всичко сме си направили и дойде ред да въвеждаме ред в къмпингуването. Еми, време е да създадем ред в тая работа, ама не така, драги 
г-н кмете.

Нека да разясня картината на хората, които нямат представа за какво става въпрос и веднагически се подпират на хълбок, кимат разбиращо и си казват: “Ето един кмет, който си върши съвестно работата.”

****

Мили хора, в България къмпинги няма. Няма и скоро няма и да има. Колкото и да се напъват разни петкоарнаудовци. Не знам този човек от кога е кмет. Не знам как си върши другата работа, ама тая дето е тръгнал да я върши малко намирисва.

О, да! Ще изхвърлим мръсните, голи хипари, за да си живеем спокойно и кротко. Да не ни смущават чалгичката, хотелчетата, построени направо на пясъка и да ни пречат на чадърчетата и хвърлянето на фасове по плажа.

А, маха, с маха! Те на нас ще ни ходят голи и по палатки.

Нека се върна на нямането на къмпинги.

Както е известно, аз ходя на море на палатка. Т.е. горе долу може да се каже, че ходя на къмпинг.

Вече няма да ходя в България на несъществуващите им, т. нар. къмпинги. Сигурно звуча ядосано? Има защо.

Добре, че има хора като кмета арнаудов (умишлено го пиша с малка буква), та да спя спокойно.

Вече ще има регламенти, ще има обособени клетки, с прокаран ток и вода, към които само да се включиш, а не да тичаш из плажа и да питаш хората дали може да се закачиш към техния ток. И да плащаш по десет лева за вода, пък нея да я няма на мястото, което си си избрал, за да поставиш палатката. Ще има място, обособено за пране и да си приготвиш ядене, въоръжено с контакти и големи плотове, до мивки с големи корита. Ще има кофи за боклук и тишина след 22 часа. Ще има регламентирано място за колите и караваните. Ще има магазин на достъпни цени и заведения, които са далече от местата за палатките, където хората водят малките си деца, а те трябва да спят. Ще има отговорна и способна охрана, която да следи за реда и спокойствието на хората, които са ДОШЛИ ДА СИ ПОЧИВАТ, а не да ги обират, докато спят в собствените си палатки. Единственото нещо, което го има, пък не бива да е там е китния, грамадански хотел, проснал се на плажа. Защото пазим природата от гадните хипита, ама нищо, той хотела няма да пречи на Странджа. Тя е свикнала.

Защо повече няма да се подлагам на нямането на тези неща? Защото ни обраха докато спяхме. Взеха ни всичко – лични карти, книжки за колата, ключове от вкъщи и от колата, талона за колата и книжките със Стоте печата….

Както каза един познат – направиха ни як рестарт.

За да се надруса един наркоман, който кой знае защо пребивава на този “къмпинг”, ние похарчихме една шапка пари, за да подновим всичките си документи, за сменим бравите на колата и вкъщи, да си купим нови телефони и да си късаме нервите с бюрокрации. Изгубихме всичките си контакти и неща, които имаха сантиментална стойност за нас. Това всичко беше в чантичка тип “банан”. Целият ни легален живот в тази чантичка, която боклукът, който е проявил нахалството да се промъкне в палатката ни докато спим, е взел. За да се надруса или напие.

Няма да повтарям колко много неща му бяха пожелани на това нещо, което и “човек” не може да бъде наречено. Няма да повтарям и изразите, с които засипахме лелки, нетаковани от двайсет години, седели от трийсет години на гишета. Третираха ни все едно бяхме виновни, че са ни обрали.

Все повече не се сърдя на онези, които си заминаха от тука.

Та, да се върнем на г-нкметапеткоарнаудов. Той човека, сега като запретне ръкави, като направи едни хубави къмпинги, с всички необходими неща и регламенти. Като плесне с ръце и въведе ред надлъж и нашир но царевската плажна ивица. И като стане всичкото това – аз ще ходя на къмпинг в България. А не на кочина в България, където хората пикаят зад палатката ми, режат ми въжетата на тентата и ми крадат документите и ценностите направо докато спя.

 * Благодаря на приятелите, които ни помогнаха в трудния момент.

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stefo - пцилутно!
02.09.2008 17:34
напоследък доста често си задавам въпроса какво аджеба правя в тази ШИБАНА псевдодържавица!

мдам - интегрирайте се, братя роми, интегрирайте се, щото съвсем скоро вие ще сте единствените обитатели на тази китна кочинка!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bibeto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 335419
Постинги: 61
Коментари: 323
Гласове: 1170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031