Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 11:04 - Дървото на Бредбъри
Автор: bibeto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7320 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2014 09:29


Крадешком. С котешки стъпки. Скришом и тихомълком. Но защо? С каква цел? Как! Кой? Кога! Кога е започнало всичко това?

 

— Не знаете, нали? — пита Черупко Ребров Погребален Саван и се катери по купа листа под Дървото на вси светии. — Наистина не знаете!

 

— Ами — отвръща Том Скелета — ъ-ъ-ъ… не. Дали е станало…

 

В Египет преди четири хиляди години, на годишнината от голямата смърт на слънцето?

 

Или милион години преди това, край нощните огньове на пещерните хора?

 

Или в Англия на друидите при съсъка на косата в ръцете на Самин? Или сред вещиците, пръснати из цяла Европа — тълпи от магьосници, бродници, чародеи, демони, дяволи?

 

Или високо над Париж — там, където странни създания са застинали в камъка, във водоливниците на Парижката света Богородица? Или в Мексико, в гробищата, изпълнени със светлина от свещи и с мънички захарни човечета на El Dia de los Muertos — Деня на мъртвите? Или къде другаде?

 

Хиляди усмивки от тиквени фенери гледат от Дървото на вси светии и два пъти по хиляда току-що изрязани очи блестят, примигват и смигат, когато Саван повежда осемте търсачи на фокуси и радости — не, девет. Но къде е Пипкин? И така, на пътешествие, понесени от листа, литнали с хвърчило, възседнали метли, за да разгадаят тайната на Празника на вси светии. И те наистина я разгадават.

 

— Е — пита Саван в края на пътуването, — кое от двете беше? Фокус или Радост?

 

— И двете! — признават всички. Надяваме се и вие ще се съгласите.

 

 (Рей Бредбъри,  Дървото на вси светии”)

 

 image

 

Това са две от любимите ми теми. Вси светии, Хелоуин, Денят на мъртвите или както ви харесва. И Бредбъри – най-есенният и октомврийски писател на света.

 

Много се дразня, когато някой каже, че това е американски празник. Страшно много. Не че няма нищо из интернет, така просто да се провери, да се потърси.

 

Хората рядко правят проучване преди да вземат да се изказват по някоя тема. Другата теза, която съм чувала е, че е КАТОЛИЧЕСКИ празник! Е, хора, стига бе.

 

Тия, дето са празнували празника са били „поробени” религиозно от християнството. Самото християнство осъжда „ересите”, „еретиците” и „езичниците” или всичко живо, което не се влачи след поповете да иска прошка за това, че диша.

 

Държа, да кажа, че няма да изпадам в религиозни спорове и да се занимавам това дали богохулствам в момента.

 

 image

 

Древните келти празнували своята Нова Година - Samhain (Самхайн, Самхейн). В края на октомври те прибирали последната си реколта. Вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

 

О, Самин, бог на мъртвите!

 

Чуй ни!

 

Ние, светите друиди

 

в тази горичка — великите дъбове,

 

се молим за душите на мъртвите!

 

Ние се молим за душите на тези,

 

които са превърнати в зверове.

 

О, бог на мъртвите, принасяме в жертва

 

тези зверове,

 

за да освободим

 

душите на скъпите ни близки,

 

тези, които умряха тази година!

 

(Рей Бредбъри,  Дървото на вси светии”)

 

 image

 

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

 

През 853 г. сл. Хр. папа Бонифации IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Халоуин както се нарича в САЩ и до днес.

 

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците  пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели.

 

Започнах да пиша това, защото държа нещата да се наричат със собствените им имена. Не да се търси под телето вол.

 

 image

 

Кога стана така, че един празник на „езичниците” се превръща в католически и американски. Да, те американците са открили Америка и топлата вода, знаем. И много хора, които се възхищават на техните „традиции”, които са от има няма 400 години, и те така смятат. Те, считат, че Хелоуин трябва да се отбелязва задължително по начина, по който американчетата са си го приобщили за собствената консуматорска култура. Няма лошо нито в тиквата, нито в костюмите.

 

 Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (jack-o"-lantern). Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. (което, очевидно, е история измислена, когато вече Ирландия е била покръстена).

image

 

 

 Костюмите пък са, за да се сплашат мъртвите и да се върнат обратно в своите си „земи”.

 

Всяка култура си пренася това, което на нея й е удобно и това, което с годините се е утвърдило.

 

Набеждаваме нещата да са такива, каквито ние ги виждаме, без да се поровим малко насам-натам.

 

Че нашите Задушници какво са? Същото – почитане на мъртвите. Носи им се храна.

 

Всички християнски празници, още от създаването на тази религия  (на събор Иисус се обявява за бог!!), са префасонирани древни „езически” празници. Защо се ходи на църква в неделя? Защото неделя е бил денят на Слънцето. Дори при прабългарите е било така.

 

Коледа е ден, в който е имало голям „езически” празник, отбелязващ Зимното слънцестоене!

А датата 25 декември е определeна от църквата значително по-късно за "удобство". Тя е свързана с чисто астрономическо явление - зимното слънцестоене. Този елемент е стоял в основата на множество религии и култове, изповядвани от различните населващи Римската империя народи.

Идеята да се празнува Рождество Христово на 25 декември се налага едва през IV век.Корените на този култ водят към по-ранния култ на Ваал, празнуван от всички семитски народи, и деня на Вениаминовото коляно, празнуван от древните евреи на 23 декември. 

 

image

 

Това са били познати дни за простолюдието, които просто са със сменени имена, за угода на политиците, измислили религиите.

 

Няма да задълбавам в тая тема.

 

Най-важното, обаче е, че празници като Хелоуин са по- древни от американчетата и християните и би трябвало да им се отдава дължимото.

 

Мое мнение.

 

Огромно, блестящо, блестящо, което

 

в нощта срещу Празника скрива небето…

 

По-чудовищна гледка не знаете вие —

 

Дървото в нощта срещу всички светии…

 

В червено и злато — листата догарят,

 

тревата е суха, годината стара

 

умира, но нейния жив плод качете —

 

съзвездия свещи в Дървото да светят!

 

Въртят се фенери и свещите греят,

 

листенца-мишлета в хладината лудеят,

 

рояк от усмивки във тебе е вперен

 

от Дървото с надвиснали тикви-фенери;

 

на котка усмивката или на звяра,

 

усмивка на прилеп, на вещица стара,

 

на жътваря със страшния налог отнесен —

 

всеки лик на Дървото е горе провесен.

 

(Рей Бредбъри,  Дървото на вси светии”)

 

 image

 

 



Тагове:   Бредбъри,


Гласувай:
0



1. koker - Хм
31.10.2007 11:11
Единственото, което намирам в Хелоуин е веселието. И оправданието да се направиш на маймуна. Не го наричам празник. Предпочитам нашенските си езически обреди. И мисля, че е крайно време да опитам мачкането на грозде с боси крака...=)
цитирай
2. bibeto - ох, Бубино,
31.10.2007 11:15
изтърва времето. Преди месец се газеше грозде.
цитирай
3. анонимен - rulzzzzz 4ak mi se pri6tq da se gr...
31.10.2007 11:18
rulzzzzz 4ak mi se pri6tq da se grimiram i da se napiq kato ruski ve6ter dove4era.qko
цитирай
4. bibeto - явкооо,
31.10.2007 11:24
и ти си ми една пиеница..Помниш ли какво стана на оня Хелоуин, дето "май се прира"?
цитирай
5. bibeto - :-))
31.10.2007 16:30
ако искаш ще ти се скарам, няма проблем. :-Р
цитирай
6. bibeto - bogoizbrania,
16.10.2008 18:47
Би ли ми посочила от къде черпиш тази информация, при положение, че по времето на Наполеон християнството вече е било разпространено в цяла Европа, а и по света, а езическите ритуали за обявени за ерес или са префасонирани на християнски?
цитирай
7. bibeto - ъх..
17.10.2008 13:13
Винаги съм си мислела, че Шекспир е туземски танц... И нямам представа дали някой преди него е чувал за Пан или Феб, защото не съм живяла тогава, че да поразпитам тук-там как вървят слуховете по повод тая история.
Знаеш ли кое е странното? Това, че затри крито-микенската, вавилонската, египетската и куп други култури и религии. Знаех си, че статуите на Аполон (известен като Феб) са на някакъв козар, който е кръстосал кипърска и егейска коза, та станало атическа коза. А пък храма му в Делхи е направен, за да може всеки четвъртък (по календара на "идиотите" от френската революция се пада неделя) да се прави курбан по повод китайската нова година.
Може ти да не взимаш като източници статуи, храмове и папироси, ама то това да ти кажа си е твоя теза. Явно хич не се кефиш на Наполеон или на самата революция, но не те са измислили света.

Междудругото, Леонардо Да Винчи съществувал ли е?
цитирай
8. bibeto - въпросът е,
20.10.2008 12:36
че не виждам аргументация по тезата ти. Аз винаги съм отворена за идеи и разговори, но когато не мога да бъда убедена в нещо, няма как да му повярвам. Предполагам и с Вас е така.
цитирай
9. bibeto - ето така вече
20.10.2008 15:27
ми става интересно. Първо обаче да кажа, че аз съм последният човек, който ще се подиграва с Шекспир. Употребих сарказъм. С радост ще прочета още информация от Вас, защото съм безкрайно любопотна относно човешката история.
цитирай
10. bibeto - И още нещо.
20.10.2008 15:29
Не си мисля нищо за морала на учените, защото често са писали това, което са им заповядвали. Историята е писана от победителите - неоспорим факт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bibeto
Категория: Лични дневници
Прочетен: 335408
Постинги: 61
Коментари: 323
Гласове: 1170
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031